Creme Brûlee (okunuşu krem brüle), yanmış krema anlamına gelen Fransızca bir tatlı ismi. Aslında bir İngiliz tatlısı. Fakat Fransızların zamanla bu tatlıyı kendilerine adapte edip isminide Fransızca yapınca doğal olarak çoğumuz tarafından bir Fransız tatlısı olarak bilinmekte. Kısacası "bizim baklava, pardon yunanlıların yok kesin bizim" tarzında senelerdir sürüp giden tartışmalar gibidir krem brülenin hikayesi. Bu hikayelerden anladığım tek şey, en güzel, en lezzetli ve çoğu insan tarafından sevilen yemekler, tatlılar olmalarıdır. Hangi ülkenin mutfağından çıkmış aslında çokta önemli olmasa gerek. Yapılışı oldukça kolay olan bu tatlı, güzel ve etkileyici bir sofra hazırlamak isteyenler için ideal bir seçim olacağından hiç kuşkum yok. Lezzetli bir yemek sonrası, nirvanaya ulaşmanın son aşaması olabilir. Biliyorum çok iddialı bir cümle oldu fakat yemek severler için gayet normal bir cümle ki deneyince anlayacaksınız. Tatlı yapmanın en önemli kuralı, reçetelerede verilen malzemelerin oranlarını bire bir uygulamanız. Yoksa nirvanayı unutun...
MALZEMELER
YAPILIŞI
MALZEMELER
- 500 ml. Krema
- 400 ml. Süt
- 200 gr. Şeker
- 240 gr. Yumurta sarısı
- 1 paket vanilya
YAPILIŞI
- Sütü, kremayı,vanilyayı ve şekerin yarısını bir tencereye koyup kaynatın. Burda dikkat etmeniz gereken düşük ısıda fokur fokur kaynatmadan karışımı yoğun bir hale getirmenizdir.
- Yumurta sarılarını ve geriye kalan şekeri çırpın. Şekeri yumurta sarılarına iyice yedirin.
- Süt, krema,vanilya ve şeker karışımı kaynayıp yoğun bir hal aldıktan sonra biraz soğumasını bekleyin ve yumurta karışımına yavaşça çırparak ekleyin. Eğer sıcak olarak eklerseniz yumurtalar pişer.
- Hazırladığınız bu karışımı süzerek kaplara boşaltın.
- 110 derecede 60 dakika pişirin.
- Fırından çıkarıp soğumasını bekleyin. Servis yapmadan önce üzerine biraz şeker koyup gaz tabancasıyla şekeri yakın. Afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder